Behandelingen > Knaagdieren

Vaccinaties

Myxomatose leidt ieder jaar weer tot aanzienlijke sterfte onder wilde en tamme knaagdieren. De ziekte wordt veroorzaakt door het myxomatosevirus.

De verspreiding van deze ziekte kan op verschillende manieren verlopen. Bij de traditionele Myxomatose is verspreiding via de stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen de belangrijkste factor. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.

Wanneer een infectie in een groep knaagdieren is aangeslagen, is het verloop zeer moeilijk te beïnvloeden. Preventieve maatregelen waaronder vaccineren, zijn daarom van essentieel belang.

Symptomen Myxomatose
Jonge knaagdieren zijn gevoeliger dan volwassen dieren. De tijd tussen de besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt enkele dagen tot een week.

In de huid van aangetaste dieren ontwikkelen zich weke bobbels (myxomen). Voorkeursplaatsen voor deze weke bobbels zijn:

  • rond de ogen
  • snuit
  • oren
  • anaalstreek

Na verloop van tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaan er vaak een pussige oog- en neusvloeiing. Veel konijnen sterven door een Myxomatose infectie.

Afspraak maken voor uw knaagdier

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 om een afspraak voor vaccinatie in te plannen.

RHD

Viraal Haemorrhagic Disease, in Nederland wel het Virale Haemorrhagische Syndroom genoemd, is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke konijnenziekte. V.H.D. werd in 1984 voor het eerst in China waargenomen.

Jonge dieren zijn ongevoelig voor V.H.D. De ziekte komt niet voor bij dieren die jonger zijn dan vier weken en slechts sporadisch bij dieren tussen de vier en acht weken. Deze ongevoeligheid bij jonge dieren is niet goed te verklaren. Boven de leeftijd van twee maanden en ouder worden dieren getroffen. Vooral jonge voedsters zijn erg gevoelig.

Symptomen
De symptomen van de ziekte zijn opvallende bloedingen in de

  • luchtpijp
  • longen
  • long- of buikvlies

Het vaccin Myxo-RHD plus
Met slechts 1 vaccinatie beschermt u uw konijn 12 maanden tegen myxomathose en RHD (zowel RHD1 en RHD2).

Het kan gegeven worden van af 7 weken leeftijd.

Afspraak maken voor uw knaagdier

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 om een afspraak voor vaccinatie in te plannen.

Maag- en darmproblemen

Een knaagdier heeft een heel gevoelig maagdarmkanaal. De samenstelling van het voer is heel belangrijk om de juiste balans te behouden. Ze moeten voldoende vezels (hooi, groenten) eten en niet te veel brokjes.

Plakpoep
Knaagdieren kunnen van te veel brokjes diarree krijgen en daarnaast zit er vrij veel energie in brokjes en kunnen ze er dus te dik van worden. Konijnen die te zwaar zijn kunnen zich minder goed wassen, waardoor ze de zogenaamde plakpoep kunnen krijgen. Normaal gesproken eet een konijn de zachte keutels op. De harde ronde keutels niet, die vind je dus altijd in het hok (of als je konijn zindelijk is, in het wc’tje). Maar de zachte keutels, die je dus bij een gezond konijn zelden ziet, bevatten belangrijke voedingsstoffen en een konijn heeft deze echt nodig. Vandaar dat we bij een konijn altijd goed op het gewicht letten en indien nodig een dieet zullen bespreken om te zorgen dat uw konijn een gezond gewicht krijgt en behoudt. Plakpoep is niet alleen vies, er kunnen ook vliegen op af komen en voor maden zorgen…

Gasbuik
Een ander regelmatig voorkomend probleem is te veel gas in de buik. De oorzaak is soms moeilijk te achterhalen. Soms is er echt een verstopping in het maagdarmkanaal, soms ligt de oorzaak bij het niet eten waardoor de darmen stil gaan liggen. Dit is een zeer ernstige situatie en levensbedreigend! Het is dan zaak om de maag en darmen zo snel mogelijk weer aan de gang te krijgen dmv medicatie en dwangvoeding. Behandelen van een konijn met stilliggende darmen vergt veel tijd en inzet van de eigenaar. Ze moeten soms wel om de 3 uur worden gedwangvoerd.  Vaak nemen wij zieke konijnen op in de kliniek, zodat zij alle zorg en aandacht krijgen die nodig is.

Heeft uw knaagdier maag- en darmproblemen?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 om een afspraak in te plannen.

Gebitsproblemen

De eerste tekenen dat een konijn gebitsproblemen zou kunnen hebben, zijn het hebben van een natte kin, minder eten en vermageren. Let op dit komt heel vaak voor bij konijnen! Waarom en wat we eraan kunnen doen leest u hieronder.

Olifantentanden
Konijnentanden en –kiezen groeien altijd door. Het gebit slijt af doordat de elementen over elkaar bewegen tijdens het kauwen. Als het gebit scheef staat dan kunnen de tanden en kiezen niet goed afslijten. Hierdoor komen er scherpe punten (haken) op de kiezen en kunnen de voortanden doorgroeien tot zogenaamde olifantstanden. Er kunnen ontstekingen en abcessen ontstaan in de wangen of kaken, welke pijnlijk en vaak lastig te behandelen zijn. Het is logisch dat het eten met een pijnlijke mond niet zo goed gaat. De lange tanden zitten in de weg en de scherpe punten op de kiezen prikken in de wangen en tong van het konijn. Soms zie je dat je konijn wel erge honger heeft, maar dat het niet lukt om te eten. Van het kwijlen krijgt het konijn dan een natte kin. Aarzel niet en maak een afspraak om het gebit na te laten kijken!

De behandeling
Te lange tanden en haken aan kiezen slijpen wij bij voorkeur weg. Hiervoor moet het konijn onder narcose, want het moet stilliggen. Het slijpen op zich is niet pijnlijk. Vroeger knipte men de tanden nog wel eens, maar het risico op splijten van de tanden is groot en het knippen kan pijnlijk zijn door de uitgevoerde druk.

Preventie
Een gebit dat eenmaal scheefgroeit, zal niet vanzelf weer recht gaan groeien. Het is dus zaak om het gebit goed in de gaten te blijven houden en regelmatig na te laten kijken (elke 3 maanden) of het alweer nodig is om te behandelen. In sommige gevallen is het beter om de voortanden te trekken. Konijnen kunnen heel goed zonder.

Heeft uw knaagdier gebitsproblemen?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 om een afspraak in te plannen.

Niet eten

Als een knaagdier niet meer eet is dit levensbedreigend en moet u zo snel mogelijk de dierenarts op de hoogte stellen!

Een knaagdier dat niet eet moet altijd serieus genomen worden en zo snel mogelijk, liefst dezelfde dag nog, naar de dierenarts. Knaagdieren laten pas in een heel laat stadium van ziekte merken dat ze niet in orde zijn, omdat het oorspronkelijk (in het wild) als prooidieren levensbedreigend voor ze is om zwakte te tonen.

Tegen de tijd dat je aan je knaagdier kunt zien dat hij ziek is, is er meestal echt wel wat aan de hand. Knaagdieren kunnen stoppen met eten als ze ergens pijn hebben, te lange tanden of kiezen hebben of bijvoorbeeld een haarbal. Het niet eten is, onafhankelijk van de oorzaak, heel slecht voor het maagdarmkanaal van het konijn. Ze krijgen er buikpijn van en hebben daarom nog minder zin in eten. Zo is het cirkeltje rond en een knaagdier komt er meestal niet vanzelf weer bovenop.

Omdat een ziek knaagdier vaak heel snel achteruit gaat adviseren wij om dezelfde dag nog een afspraak te maken om uw knaagdier te laten onderzoeken. Vaak hebben we snel een diagnose gesteld en kunnen we direct beginnen met behandelen. Naast de behandeling die we dan instellen om de oorzaak aan te pakken krijgt u ook speciale dwangvoeding mee om de darmen weer op gang te helpen. We laten u graag zien hoe de medicatie en dwangvoeding toegediend moet worden zodat u dit thuis zelf kunt doen. Wanneer u overdag niet de mogelijkheid heeft om het vaak drukke voer- en medicatieschema thuis vol te houden dan kunt u uw konijn bij ons in de opname brengen.

Eet uw knaagdier niet?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 om een afspraak in te plannen.

Meer informatie over behandelingen voor knaagdieren?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Bestelling