Behandelingen > Katten

Vaccineren

Katten ziektes waar u uw kat voor laat vaccineren.

Het is belangrijk om uw kat te laten inenten voor bepaalde kattenziektes. Zo voorkomt u ernstige gevolgen van de veelvoorkomende kattenziekte en niesziekte. Bij Jessy dierenarts hanteren we een vaccinatieschema, waardoor uw kat altijd zo goed mogelijk beschermd is tegen deze ziektes.

Vaccinatieschema
Leeftijd Vaccinatie Preventie
8-9 weken “grote cocktail” tegen katten- niesziekte
12 weken “grote cocktail” tegen katten- niesziekte
1 jaar “grote cocktail” tegen katten- niesziekte
2 jaar “kleine cocktail” tegen niesziekte
3 jaar “kleine cocktail” tegen niesziekte
4 jaar “grote cocktail” tegen katten- niesziekte
5 jaar “kleine cocktail” tegen niesziekte
6 jaar “kleine cocktail” tegen niesziekte

Afspraak maken voor uw kat

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 om een afspraak voor vaccinatie in te plannen.

Ontwormen

Het ontwormen van uw kat is een taak die hoort bij de verzorging van uw kat en is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. We raden aan om uw kat minimaal 4 keer per jaar te ontwormen, afhankelijk van de leeftijd van de kat. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenkatten. Een kat met wormen vertoont vaak geen klachten, maar een zware besmetting kan leiden tot bijvoorbeeld gewichtsverlies, braken, diarree, groeivertraging of een slechte vachtconditie. Daarnaast zijn enkele typen wormen besmettelijk voor de mens. Hoe vaak ontwormen?
Leeftijd kat Herhaling
Kitten Tot ongeveer 9 weken Elke twee weken
Jonge kat Vanaf 9 weken tot 6 maanden 1x per maand
Volwassen kat Vanaf 6 maanden 4x per jaar

Afspraak maken voor uw kat

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 om een afspraak voor ontwormen in te plannen.

Sterilisatie kat

De sterilisatie van een kat brengt veel voordelen met zich mee. U neem het risico op ongewenste zwangerschap weg en uw kat wordt niet meer krols. Daarnaast zijn baarmoederontstekingen en tumoren in de baarmoeder niet meer mogelijk. Bij Jessy Dierenarts voeren gespecialiseerde dierenartsen sterilisaties van de kat uit.

Voor en nadelen van de sterilisatie

Een sterilisatie van de poes kent meerdere voordelen. Zo kan er na sterilisatie geen baarmoederontsteking meer optreden. Zeker voor wat oudere katten kan deze ontsteking gevaarlijk zijn. Ook is er minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd. Daarnaast wordt een poes na sterilisatie niet meer krols. Dit voorkomt dat uw kat zeer onrustig is en veel miauwt. Tot slot zorgt u er met een sterilisatie natuurlijk voor dat uw kat niet meer zwanger kan raken en u de zorg krijgt over een nestje kittens.

Een sterilisatie kent geen echte, grote nadelen. Alleen het feit dat uw kat een operatie dient te ondergaan en na de tijd de neiging heeft om sneller aan te komen. Het is dan ook belangrijk om het voedingspatroon na de operatie aan te passen.

Hoe werkt de ingreep

De dag van de ingreep brengt u uw kat naar onze praktijk. Voordat we starten met de operatie voeren we een pre-anesthetisch onderzoek uit. We luisteren hierbij zorgvuldig naar de longen en het hart, wegen de poes en geven haar een injectie met een narcosemiddel. Wanneer ze slaapt, krijgt ze antibioticum en pijnstillers toegediend. Tot slot scheren we de buik en brengen we haar naar de operatiekamer. We wassen, ontsmetten en desinfecteren het te behandelen gebied en dekken dit af met steriele doeken. Tijdens de operatie maken we een snede van 1 tot 1,5 cm in de huid van de buik en openen we de buikwand. Met een speciaal sterilisatiehaakje verwijderen we vervolgens de eierstokken. Indien de baarmoeder verdikt is, verwijderen we deze ook. Vervolgens hechten we de buik van binnenuit. Na de ingreep brengen we uw kat naar de recovery waar ze rustig bij kan komen. Zodra ze weer opgehaald kan worden, brengen we u telefonisch hiervan op de hoogte.

Dag na de operatie

Een dag na de operatie mag uw kat gewoon weer de normale voeding krijgen. Blijf haar wel goed in de gaten houden. Ze zal uiteraard nog wat suf zijn door de narcose, maar het is belangrijk dat ze wel blijft reageren wanneer u contact probeert te maken. Is uw kat erg sloom en reageert ze slecht tot niet? Neem dan contact op met onze praktijk. In het geval van spoed zijn we buiten onze openingstijden te bereiken via 0165854324. Zorg er daarnaast voor dat uw kat de eerste 10 dagen voldoende rust houdt. Springen, rennen en nat worden is niet verstandig, omdat de huid en de spieren van de buik eerst goed moeten genezen.

Medicatie en nacontrole

De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden. In sommige gevallen zijn er één of twee hechtingen nodig. Wanneer dit het geval is dient u na 10 dagen met uw poes terug te komen naar onze praktijk voor het verwijderen van de hechtingen.

Beste tijd om te laten steriliseren

U kunt uw poes het beste laten steriliseren voor de eerste krolsheid heeft plaatsgevonden. We adviseren daarom een leeftijd van 6 tot 9 maanden.

Heeft u een vraag over sterilisatie?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 voor meer informatie.

Castreren kater

Er zitten veel voordelen aan het castreren van uw kater. Bij een castratie verwijderen we alle mannelijke hormonen, waardoor we dominant en agressief gedrag voorkomen.
Zo nu en dan krijgen we van klanten de vraag of we niet enkel de zaadstreng door kunnen knippen. De reden dat we dat niet doen, is dat we bij de kater alle mannelijke hormonen willen verwijderen. Dit is alleen mogelijk door het geheel verwijderen van de zaadballen.

Nadelen castratie

Kans op overgewicht neemt toe

Gedrag kan veranderen

Gelukkig is er een manier om te voorkomen dat er vervelende gevolgen optreden na de castratie van uw kater. Wanneer u het dieet van uw kater op de juiste manier aanpast, voorkomt u dat uw kat aankomt. We adviseren u hier graag over.

Nazorg: Wat te doen na de castratie?

Na afloop van de operatie houden we uw kat een aantal uur ter observatie in onze praktijk. We wachten tot hij goed wakker is en zelfstandig kan lopen. Als dit goed gaat en de kat weer fit is, mag hij naar huis. Eenmaal thuisgekomen mag hij eerst alleen drinken en pas ’s avonds een klein beetje eten. De reden hiervoor is dat hij nog wat misselijk kan zijn van de narcose en het gevaar op verslikken nog aanwezig is. De dag na de operatie mag uw kat weer gewoon eten.

Wilt u uw kater laten castreren?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 voor meer informatie.

Kattenziekte

Feline panleukopenie virus

Feline panleukopenie virus (kattenziekte) is een beruchte ziekte die lokaal een hele kattenpopulatie kan uitroeien. In het verleden werd het feline panleukopenie virus daarom ook wel ‘cat plague‘ (kattenplaag) genoemd. Het percentage katten dat aan de ziekte overlijdt is hoog bij onbeschermde katten en kan oplopen tot meer dan 90% bij kittens.

Ook binnenkatten lopen gevaar!
Indirect contact is de meest gebruikelijke besmettingsroute, en binnenkatten zijn daarom ook vatbaar”, aldus professor Uwe Truyen, lid van ABCD (Advisory Board on Cat Diseases) en internationaal erkend specialist op het gebied van parvovirussen. “Het feline panleukopenievirus is een zeer resistent virus en kan meerdere maanden tot zelfs een jaar in de omgeving overleven. Dit betekent dat er geen direct contact met andere katten nodig is om geïnfecteerd te raken”.

Symptomen kattenziekte

Katten van alle leeftijden kunnen ziek worden maar kittens zijn het meest gevoelig. De belangrijkste symptomen zijn braken, diarree, hoge koorts, verminderde weerstand en waggelende gang bij kittens. In het bloed valt een laag witte bloedcelgehalte op. Hier komt ook de naam panleucopenie vandaan. Letterlijk betekent dit “laag gehalte aan alle witte bloedcellen”. De witte bloedcellen zijn de afweercellen van het lichaam. Katten met kattenziekte zijn hierdoor dus veel gevoeliger aan andere infecties.

Meer informatie over kattenziekte ontvangen?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 voor meer uitleg.

Niesziekte (Niesziektecomplex)

Een andere veelvoorkomende ziekte is de niesziekte. Dit is een acute ontsteking van de voorste luchtwegen, meestal veroorzaakt door een combinatie van virussen (het Feline Calici Virus en het Feline Herpes Virus) en bacteriën (Chlamydophila en/of Bordetella). Dit gaat vaak gepaard met koorts, sloomheid en niet willen eten. De ziekte wordt meestal verspreid door direct contact, maar het FCV virus kan ook door indirect contact overgedragen worden. Het FCV virus overleeft namelijk tot wel 1 maand op droge oppervlakken en kan tot 8 dagen infectieus blijven in vlooienpoep. Niesziekte bij de kat komt –helaas- regelmatig voor. Het is een ziekte die veroorzaakt wordt door verschillende virussen en bacteriën. De niesziekte-vaccins die wij gebruiken zijn werkzaam tegen een aantal van deze ‘beestjes’, te weten Feline Herpesvirus type 1 en Feline Calicivirus (injectie) en Bordetella bronchiseptica (neusdruppel). Jaarlijkse vaccinatie zorgt ervoor dat uw kat minder ernstige symptomen vertoont bij een infectie met bovenstaande verwekkers dan een niet-gevaccineerde kat. Een gevaccineerde kat zal wat niezen en snotteren, terwijl een kat zonder afweerstoffen echt heel ziek kan worden en bijvoorbeeld een longontsteking kan krijgen. Gevaccineerd of niet, het is belangrijk om niet te lang af te wachten als je kat verkouden is. Hoe langer hij ziek is, des te meer beschadigingen er optreden in de luchtwegen en hoe groter de kans is dat de niesziekte terugkomt. Symptomen van niesziekte:
  • Vieze, ontstoken ogen
  • Niezen, snotteren
  • Kwijlen, zweren op de tong
  • Benauwd, kortademig

Meer informatie over niesziekte ontvangen?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 voor meer uitleg.

Nierziektes

Chronisch nierfalen bij katten treedt op wanneer de nieren niet meer naar behoren kunnen functioneren. Helaas is het zo dat de symptomen van nierfalen pas opgemerkt worden wanneer meer dan 50% van de nieren beschadigd is. Net als mensen kunnen namelijk ook katten goed leven met één nier en kan bij nierfalen het gezonde nierweefsel van uw kat het zieke nierweefsel vrij lang compenseren.

Gevolgen

Doordat bij nierfalen de urine niet meer goed geconcentreerd wordt, blijft de kat veel dorst houden en gaat vervolgens veel drinken en plassen. Tevens is het zo dat afvalstoffen niet meer voldoende in de urine uitgescheiden worden en zich ophopen in het bloed. Dit heeft tot gevolg dat de kat een slechte adem krijgt, zich misselijk kan voelen, daardoor minder eetlust heeft en soms zelfs kan braken.

Behandeling

Als nierweefsel eenmaal chronisch beschadigd is, kan dat niet meer herstellen. Wel kan de achteruitgang van de nierfunctie van uw kat geremd worden door een nierdieet te geven dat arm is aan eiwit, fosfaat en zout. Tevens kan medicatie gegeven worden die de doorbloeding van de nieren bevordert en kunnen fosfaatbinders door het voer gegeven worden.

Meer informatie over nierziekte ontvangen?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 voor meer uitleg.

Artrose

Een veel voorkomend maar helaas niet altijd opgemerkt probleem bij katten is artrose (gewrichtsslijtage). Het is niet altijd even duidelijk aan een kat te merken dat er sprake is van pijnklachten als gevolg van artrose. Echter, wanneer men weet waar op gelet moet worden, is de kans groot dat blijkt dat er sprake is van chronische pijn.

Enkele symptomen/ gedragsveranderingen van artrose bij katten kunnen zijn:

  • Agressief gedrag naar eigenaar of andere huisdieren,
  • Minder geaaid of opgepakt willen worden,
  • Minder poetsgedrag (met name de rug en achterpoten),
  • Minder graag naar buiten willen,
  • Minder op dingen willen springen.

Diagnose

De diagnose artrose is vaak al uit de anamnese en het lichamelijk onderzoek te halen, maar kan bevestigd worden door middel van röntgenfoto’s.

Behandeling

Helaas is artrose bij katten een onomkeerbaar proces dat niet te genezen is en dat alleen geremd kan worden door het geven van speciaal dieet en medicatie. Tevens moet eventueel overgewicht aangepakt worden.

Heeft uw kat artrose?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 voor meer informatie.

Gebitsproblemen

Tweederde van de katten ouder dan 3 jaar heeft last van gebitsproblemen. Voor een eigenaar is het vaak lastig om het gebit van een kat te bekijken, het is niet iets wat de meeste mensen regelmatig doen. Bij Jessy dierenarts kunnen we het gebit van uw kat verzorgen en onderhouden.

Symptomen gebitsproblemen

Bij ernstige gebitsproblemen komt er vaak een vieze lucht uit de bek, uw kat wil minder graag (harde) brokken eten of kwijlt veel. Tijdens het eten kan het opvallen dat de kat brokjes uit zijn bekje laat vallen. Soms wrijven katten met pijn in de bek overmatig met de wangen langs voorwerpen. Het is vaak moeilijk om de subtiele klachten op te merken. Katten stoppen niet zomaar met eten en ze zijn heel goed in het verbergen van pijn. Maar naast het ongemak en de pijn in de bek kunnen gebitsproblemen ook in de rest van het lichaam ontstekingen veroorzaken. Het is dus erg ongezond.

Jaarlijkse controle

Tijdens de jaarlijkse controle bekijken we het gebit altijd. Wanneer we zien dat er problemen zijn, overleggen we dit met de eigenaar. In sommige gevallen is er te weinig tandsteen om het te verantwoorden om het dier onder narcose te brengen, hier zullen we het advies geven af te wachten, alvast eventuele maatregelen te nemen (bijvoorbeeld tandenpoetsen, ander voer, voedingssupplementen) en over een bepaalde tijd het gebit opnieuw te beoordelen. Ook in de spreekkamer is het soms niet goed mogelijk om alle tanden en kiezen goed te bekijken. Bijvoorbeeld omdat de patiënt niet goed meewerkt of er te veel tandsteen aanwezig is om de toestand van onderliggende elementen te kunnen beoordelen. Wanneer we dat nodig vinden, kunnen we adviseren om dit onderzoek onder narcose te doen. Meestal vindt dan direct aansluitend de gebitsbehandeling plaats.

Behandeling van het gebit

Zodra er sprake is van ontstoken tandvlees, rotte en/of loszittende kiezen dan adviseren we een gebitsbehandeling. We brengen het dier onder narcose en halen eerst met tandheelkundig instrumentarium (handmatig en ultrasoon) al het tandsteen weg. Pas daarna kunnen we goed beoordelen of er redenen zijn om elementen te trekken. Soms liggen er wortels bloot, zijn er ontstoken wortels, afgebroken kiezen of op andere manieren aangetaste elementen.

Resorptielaesies/FORL

Bij katten zien we regelmatig resorptielaesies, ook wel bekend onder de afkorting FORL (Feline Odontoclastische Resorptie Laesies). Door FORL aangetaste tanden en kiezen krijgen gaatjes in het glazuur van de tandhalzen of in de wortels. Daardoor komen de zenuwen bloot te liggen en dit is heel erg pijnlijk. Aangetaste elementen kunnen helaas niet gerepareerd worden, het is het diervriendelijkst om alle pijnlijke aangetaste elementen te trekken.

Heeft uw kat gebitsproblemen?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 voor meer informatie.

Blaasproblemen bij de kat

Vaak plassen, veel aandrang, kleine beetjes plassen of bloed plassen, niet kunnen plassen, op en af de kattenbak gaan maar er komt geen urine. het zijn allemaal symptomen van een blaasontsteking bij de kat. Blaasontsteking bij katten komt regelmatig voor, voornamelijk bij poezen omdat de plasbuis van de poes relatief kort en wijd is. Daardoor hebben bacteriën er niet zoveel moeite mee om van buitenaf via de plasbuis in de blaas terecht te komen.

Behandeling blaasontsteking

Als uw kat verdacht wordt van een blaasontsteking willen we altijd een urineonderzoek doen van zo vers mogelijke urine. Dit opvangen is soms lastig. Bel de dierenkliniek voor de mogelijkheden om makkelijk urine op te vangen. De urine van uw kat onderzoeken we op een aantal zaken die ons een indicatie kunnen geven van de ernst en de oorzaak. Soms is het nodig om de urine op kweek te zetten, hiervoor moet steriele urine via een blaaspunctie worden afgenomen.

Naast een urineonderzoek is ook een lichamelijk onderzoek van de kat belangrijk. Meestal krijgt uw kat bij een blaasontsteking medicatie mee, in ieder geval antibiotica en vaak ook een ontstekingsremmer. Bij blaasgruis kan er een speciaal dieetvoer worden voorgeschreven. Als de klachten ernstig zijn of blijven aanhouden dan kunnen we verder aanvullend onderzoek adviseren, zoals röntgenfoto’s of een blaasecho.

LET OP: als u denkt dat uw kat (met name kater!) niet kan plassen, dan is dit een Spoedgeval!  Bel ons direct. Blaassteentjes kunnen bij de kater vastlopen in de plasbuis en dit is levensbedreigend!

Heeft uw kat blaasproblemen?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 voor meer informatie.

Kat eet slecht

Eet uw kat de laatste tijd slecht, minder of zelfs helemaal niet meer? Dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan voor een consultatie. Katten zijn vaak kieskeurige eters, maar een verminderde eetlust bij de kat mag niet genegeerd worden.

Oorzaken slecht of niet eten

Wanneer een kat zich algemeen ziek voelt, kan hij minder gaan eten. Minder eten komt dus voor bij veel verschillende aandoeningen. Uw kat kan een slecht en pijnlijk gebit hebben en hierdoor niet willen eten.

Ook aandoeningen aan de nieren, het maagdarmkanaal, het hart, de lever, de longen en bijvoorbeeld suikerziekte of koorts kunnen zorgen voor een verminderde eetlust bij uw kat. Het is dus niet altijd direct duidelijk wat de oorzaak is van de verminderde eetlust, maar het is wel van (levens-)belang om dit tijdig uit te zoeken!

Katten die al drie dagen of langer niet eten zijn moeilijk om weer aan het eten te krijgen. Ze kunnen zich nog zieker gaan voelen door leververvetting als ze een paar dagen niet eten. Leververvetting bij katten is zeer ernstig en kan uw kat fataal worden.

Wat kan Jessy dierenarts doen?

Door middel van lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullende diagnostiek zoals een bloedonderzoek, gaan we onderzoeken wat er met uw kat aan de hand is. Wanneer we weten waarom uw kat slecht, minder of helemaal niet meer eet, kunnen we uw kat op de juiste manier helpen en behandelen.

Eet uw kat slecht?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 voor meer informatie.

Kat drinkt en plast veel

Over het algemeen lijken katten niet zoveel te drinken. Soms kan het u ineens opvallen dat uw kat wél opvallend vaak drinkt. Of de kattenbak moet vaker verschoond worden omdat er veel meer geplast wordt. Wanneer uw kat ook buiten komt kan het soms lastig zijn om in te schatten hoeveel hij drinkt.

Bij het vermoeden van meer drinken en/of meer plassen, is het belangrijk om te onderzoeken of dit daadwerkelijk zo is. Gemiddeld mag een kat zo’n 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag drinken. Voor een gemiddelde kat van 4 kilo zal dat dus zo’n 200 ml per dag zijn. Wanneer uw kat duidelijk meer drinkt (richting het dubbele, dus 350-400ml per dag) dan kan dit abnormaal zijn.

Ja mijn kat drinkt meer wat nu?

Urine opvangen! Zodra u merkt dat u kat meer drinkt vragen wij u om urine op te vangen en dit af te geven op de kliniek zodat dit onderzocht kan worden. Als we een uitslag hebben bekijken we of er verder onderzoek nodig is.

Drinkt en/of plast uw kat slecht?

Bel onze praktijk op 0165 - 854 324 voor meer informatie.

Meer informatie over behandelingen voor katten?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op!